W dniach 17-18 maja 2013r w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie odbył się Międzyszkolny ogólnopolski konkurs kulinarny „Smaki Wsi” W konkursie udział wzięły 22 szkoły .
Szkołę w Powieciu reprezentowali uczniowie klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Daria Gajewska i Łukasz Chmara których do konkursu przygotowała nauczycielkaz bloku żywienia Monika Masiera. Uczniowie wzorowo wykonali wybraną potrawę, którą był kurczak cytrynowy marynowany w świeżym tymianku z karmelizowanymi buraczkami w sosie malinowo-cytrynowym oraz torcikiem z karotki. Kryteria oceny, które brało pod uwagę Jury konkursu (tj, cechy organoleptyczne, zgodność potrawy z tematem konkursu, pomysłowość, dekoracja potrawy itp.) pozwoliły uczniom zdobyć III miejsce, w kategorii „Wiejskie frykasy” oraz cenne nagrody ufundowane przez Izbę Rolniczą wojewody Warmińsko-Mazurskiego. Zmagania konkursowe poprzedzone zostały szeregiem atrakcji dla wszystkich uczestników, np. możliwość zwiedzenia wojennej kwatery Hitlera „Wilczy Szaniec” w Gierłoży oraz Sanktuarium Maryjne w Świętej Lipce.
Gospodarze umilili czas uczestnikom konkursu organizując spotkanie integracyjne połączone z piknikiem i zabawę w otoczeniu uroczej mazurskiej przyrody.