ren
domki wykpisz
Wiadomości Miasto Koło

Oświadczenie co do terminu zapalania się oświetlenia ulicznego

26-02-2019 19:38 | Źródło: Redakcja e-kolo.pl | Wyświetleń artykułu: 6,932 | Komentarzy: 1
W związku z pytaniami czytelników kierowanymi za naszym pośrednictwem co do czasu zapalania się latarni ulicznych tuż po zmroku, informacje szersze pragnie przekazać Burmistrz Miasta Koła Krzysztof Witkowski.
Oświadczenie co do terminu zapalania się oświetlenia ulicznego
Foto:archiwum e-kolo
hydra

Oświetleniem ulicznym drogowym zarządza na terenie miasta Koła Spółka Oświetlenie Uliczne i Drogowe Sp. z o. o. w Kaliszu. Czasem zapalania i gaszenia latarni sterują zegary astronomiczne. Zegary w przeważającej ilości były  zamontowane dawno temu i obecnie są problemy z ich prawidłowym funkcjonowaniem. Podjęta w 2018 roku próba ich regulacji nie przyniosła oczekiwanych efektów i oświetlenie było uruchamiane o różnym czasie. Zakładano, że latarnie winny zapalać się 30 minut po zachodzie słońca oraz gasnąć 30 minut po wschodzie słońca.

W związku z występującymi problemami miasto podjęło decyzję o konieczności wymiany zegarów astronomicznych na nowe. Na koniec 2018 roku wymieniono 48 szt. w tym roku planuje się wymienić 28 szt. Nowe zegary są sterowane elektronicznie i codziennie aktualizowane i synchronizowane  satelitarnie. W rezultacie wymiana zegarów ma doprowadzić do zapalania się oświetlenia ulicznego na terenie całego miasta o jednakowej godzinie i  faktycznie ma zależeć od godziny zapadania zmierzchu. Planuje się całkowitą wymianę zegarów do końca kwietnia 2019 roku.

Przepraszamy mieszkańców za uciążliwości  związane z  opóźnieniami w zapalaniu się oświetlenia ulicznego po zmierzchu, szczególnie w centrum miasta, które miały miejsce w ostatnim czasie.

Krzysztof Witkowski-Burmistrz Miasta Koła

Słowa kluczowe:

Chcesz być na bieżąco? Śledź nasz portal na facebooku
Redakcja e-kolo.pl
Kontakt z autorem: e-kolo@e-kolo.pl