(1)
Częściowe zachmurzenie 10
Prowadzisz firmę? Chcesz dotrzeć do lokalnych klientów?

Oświadczenie co do terminu zapalania się oświetlenia ulicznego

Autor: Redakcja e-kolo.pl 26 Luty 2019 przeczytasz w minutę
Oświadczenie co do terminu zapalania się oświetlenia ulicznego
© archiwum e-kolo
8,821 razy | przeczytasz w minutę

W związku z pytaniami czytelników kierowanymi za naszym pośrednictwem co do czasu zapalania się latarni ulicznych tuż po zmroku, informacje szersze pragnie przekazać Burmistrz Miasta Koła Krzysztof Witkowski.

Oświetleniem ulicznym drogowym zarządza na terenie miasta Koła Spółka Oświetlenie Uliczne i Drogowe Sp. z o. o. w Kaliszu. Czasem zapalania i gaszenia latarni sterują zegary astronomiczne. Zegary w przeważającej ilości były  zamontowane dawno temu i obecnie są problemy z ich prawidłowym funkcjonowaniem. Podjęta w 2018 roku próba ich regulacji nie przyniosła oczekiwanych efektów i oświetlenie było uruchamiane o różnym czasie. Zakładano, że latarnie winny zapalać się 30 minut po zachodzie słońca oraz gasnąć 30 minut po wschodzie słońca.

W związku z występującymi problemami miasto podjęło decyzję o konieczności wymiany zegarów astronomicznych na nowe. Na koniec 2018 roku wymieniono 48 szt. w tym roku planuje się wymienić 28 szt. Nowe zegary są sterowane elektronicznie i codziennie aktualizowane i synchronizowane  satelitarnie. W rezultacie wymiana zegarów ma doprowadzić do zapalania się oświetlenia ulicznego na terenie całego miasta o jednakowej godzinie i  faktycznie ma zależeć od godziny zapadania zmierzchu. Planuje się całkowitą wymianę zegarów do końca kwietnia 2019 roku.

Przepraszamy mieszkańców za uciążliwości  związane z  opóźnieniami w zapalaniu się oświetlenia ulicznego po zmierzchu, szczególnie w centrum miasta, które miały miejsce w ostatnim czasie.

Krzysztof Witkowski-Burmistrz Miasta Koła

Podobne tematy
Krzysztof · 28 Luty 2019
Oświadczenie nie "co do terminu", ale co do czasu zapalania.
Pożary
Samochód zapalił się wewnątrz garażu. Ogień przechodził na dom
2 godziny temu 4,109

Samochód zapalił się wewnątrz garażu. Ogień przechodził na dom

Ekologiczna Olimpiada w Przedszkolu Miejskim nr 1 w Kole: wyjątkowy dzień dla Małych Ekologów

Promocja zawodu podczas pikniku sportowo-militarnego w ZST w KOLE

Promocja zawodu podczas pikniku sportowo-militarnego w ZST w KOLE

Powiat Kolski
Sukces na etapie powiatowym XXX Ogólnopolskich Mistrzostw Pierwszej Pomocy PCK

Sukces na etapie powiatowym XXX Ogólnopolskich Mistrzostw Pierwszej Pomocy PCK

Prognoza pogody dla Koła na nadchodzące dni. Jaka będzie majówka?
5 godziny temu 2,400

Prognoza pogody dla Koła na nadchodzące dni. Jaka będzie majówka?

Będą ponowne wybory w jednym z okręgów w Kole
5 godziny temu 7,762 2