Łosoś to bardzo chętnie kupowana w sklepach i wybierana w restauracjach ryba. Każdy zna jej oryginalny smak, jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z prozdrowotnych właściwości łososia. Co zawiera łosoś i dlaczego powinniśmy włączyć go do diety? Jak przygotować pysznego łososia z grilla?
Łosoś jest bardzo wdzięcznym produktem, który znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Każdy kucharz amator ma świadomość, że samodzielne przyrządzenie łososia nie jest trudnym wyzwaniem, dlatego jest to ryba najchętniej kupowana przez konsumentów. Łosoś nie tylko jest prosty w przygotowaniu, ale jako elegancka ryba doskonale pasuje do uroczystych okazji. Obok niekwestionowanych walorów smakowych łosoś jest produktem, który charakteryzuje się wysoką koncentracją ważnych składników odżywczych. Według rekomendacji ekspertów ryby powinny pojawiać się w jadłospisie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Ze względu na wysoki udział pełnowartościowego białka są doskonałym zamiennikiem mięsa, a ryby są zdecydowanie łatwiej strawne, niż np. czerwone mięso.
Oznacza to, że proteiny pochodzące z łososia są zasobne we wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Białko jest bardzo ważnym makroskładnikiem, pełni m.in. funkcje budulcowe i regeneracyjne, tworzy przeciwciała układu odpornościowego, buduje hormony i enzymy, które regulują pracę organizmu i są katalizatorem wielu reakcji chemicznych. Zawartość białka w łososiu to około 20 g w 100 gramach świeżego produktu.
Ryby morskie, w tym łosoś są ważnym źródłem długołańcuchowych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem, aby organizm prawidłowo funkcjonował. Wspierają m.in. pracę mózgu, układ nerwowy, układ odpornościowy, narząd wzroku oraz są ważne dla stanu naczyń krwionośnych i mięśnia sercowego. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w łososiu to około 10 g w 100 gramach świeżego produktu. Warto wspomnieć o niskiej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które zdecydowanie w diecie należy ograniczać. W łososiu to tylko 3 g/100 g ryby.
Wysoka wartość odżywcza łososia bierze się też z dużej koncentracji ważnych dla prawidłowej pracy ustroju witamin. Łosoś zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D i E. Witamina A wspiera procesy widzenia, witamina E wykazuje działanie antyoksydacyjne, opóźnia procesy starzenia, dlatego zwana jest witaminą młodości i płodności. Witamina D wpływa na gospodarkę mineralną organizmu, warunkuje prawidłowy rozwój kośćca, przeciwdziała występowaniu krzywicy i osteoporozy.
Regularne włączenie łososia do diety zapewnia podaż cennych składników mineralnych takich jak fosfor, sód, potas magnez, które wpływają układ kostny, prawidłową pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego i właściwe ciśnienie krwi. Dodatkowo jod i selen będą wpływać na optymalizację pracy tarczycy.
Charakterystyczny smak łososia jest doskonale wszystkim znany. Propozycja grillowanego łososia, dzięki specjalnie przygotowanej marynacie nada rybie ciekawy aromat. Całości dopełni pyszna sałatka z cukinii julienne z papryczką chili polana miodowo-cytrynowym dressingiem.
Łosoś z grilla z cukinią i sosem miodowo-cytrynowym
Do przygotowania potrawy dla 4 osób potrzebujemy:
Łososia w marynacie trzymamy przez kilkanaście minut, możemy też nacierać rybę, aby dobrze wchłonęła przyprawy. W tym czasie przygotowujemy sałatkę, krojąc cukinię w cienkie paski julienne, papryczkę chili kroimy w plasterki i całość polewamy dressingiem miodowo cytrynowym. Łososia grillujemy przez kilka minut z obu stron, wykładamy na talerz z sałatką i danie gotowe.