Lekka mżawka 5.1
Prowadzisz firmę? Chcesz dotrzeć do lokalnych klientów?

Jak edytować swoje zdjęcia dla mediów społecznościowych: Top Tips and Tricks

Autor: partner 21 Listopad 2022 przeczytasz w ok. 4 min.
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Jak edytować swoje zdjęcia dla mediów społecznościowych: Top Tips and Tricks
© Pixabay
2,097 razy | przeczytasz w ok. 4 min.

Media społecznościowe tworzą świat, w którym każdy moment Twojego życia jest dokumentowany, analizowany i komentowany. Oznacza to, że Twoje zdjęcia profilowe, zdjęcia na okładce i zdjęcia publikowane wymagają najbardziej strategicznej edycji, aby wyróżnić się z tłumu.

Z O B A C ZK O N I E C Z N I E
Nocna akcja gaśnicza w centrum Koła

Jako sfera online wypełniona miliardami użytkowników, nie brakuje konkurencji, jeśli chodzi o media społecznościowe. Zdjęcie, które zamieszczasz, może sprawić lub złamać sukces Twojego profilu - dlatego musisz zrozumieć, jak edytować swoje zdjęcia dla mediów społecznościowych tak skutecznie, jak to możliwe. Niezależnie od tego, czy aktualizujesz swoje konto na Instagramie, czy też tworzysz nowy profil na innej stronie, takiej jak Facebook czy Pl.depositphotos.com , te najlepsze wskazówki sprawią, że każde Twoje zdjęcie zrobi pozytywne pierwsze wrażenie.

Stale sprawdzać, czy nie ma cyfrowych rozpraszaczy

Najlepszym sposobem na stworzenie idealnego zdjęcia profilowego jest rozpoczęcie od czystego konta. Niestety, Twoje urządzenie może nie być tak czyste, jak byś chciał. Aby uzyskać najlepsze wrażenia z edycji, musisz upewnić się, że Twoje urządzenie jest wolne od wszelkich rozpraszaczy. Oznacza to usunięcie wszystkich aplikacji, które mogą utrudniać edycję zdjęć. Pobierając aplikacje, udzielasz im pozwolenia na dostęp do danych w urządzeniu, takich jak lokalizacja i kontakty. Oznacza to, że nawet jeśli usuniesz daną aplikację, może ona pozostawić po sobie cyfrowy ślad, który wpłynie na Twoje doświadczenie w zakresie edycji zdjęć.

Zawsze używaj edytora dostosowanego do danej platformy

Najlepszym sposobem na zapewnienie, że edytujesz swoje zdjęcia we właściwy sposób, jest użycie edytora, który jest specyficzny dla wybranej witryny. Jeśli spróbujesz użyć programu do edycji obrazu poza witryną, na którą publikujesz, ryzykujesz przesłanie zdjęcia, które jest całkowicie nie na miejscu. Kiedy używasz edytora, który jest specyficzny dla wybranej witryny, możesz mieć pewność, że obraz będzie wyglądał tak, jak powinien dla twoich zwolenników, aby zobaczyć. Jeśli publikujesz na wielu platformach, może warto rozważyć oprogramowanie do edycji zdjęć. Jednym z przykładów jest Adobe Photoshop (dostępny na PC, Mac i mobile).

Używaj wysokiej jakości, markowych filtrów

Najlepszym sposobem na ulepszenie swoich zdjęć jest zastosowanie odpowiednich filtrów. Niestety, wielu użytkowników mediów społecznościowych zapomina, że filtr nie zastąpi dobrej edycji, a służy jedynie do wzmocnienia zdjęcia, które zostało już poddane edycji. Na szczęście istnieje wiele topowych filtrów, które mogą poprawić Twoje zdjęcia w sposób, który jest spójny z Twoją marką. Filtry te są zaprojektowane tak, aby Twoje zdjęcia wyglądały dokładnie tak, jak chcesz, bez miejsca na błędy. Posiadanie spójnego stylu jest niezbędne, jeśli chcesz, aby Twój profil był traktowany poważnie. Używanie tych samych filtrów na wszystkich zdjęciach jest najprostszym sposobem, aby to osiągnąć. Pamiętaj jednak, że filtry to nie to samo co narzędzia do edycji - nie rozwiążą one problemu źle zrobionego zdjęcia.

Nie zapominaj o podstawach: Jasność, kontrast i gradacja kolorów

Najlepszym sposobem na stworzenie zdjęcia, które będzie piękne i zapadnie w pamięć, jest zadbanie o jego prawidłową ekspozycję. Oznacza to, że Twój obraz nie jest ani zbyt jasny, ani zbyt ciemny. Kontrast to różnica pomiędzy jasnymi i ciemnymi obszarami na zdjęciu. Zapewnienie odpowiedniej równowagi pomiędzy tymi obszarami jest niezbędne do stworzenia zdjęcia, które wygląda profesjonalnie. Klasyfikacja kolorów zdjęcia jest kolejnym istotnym czynnikiem, który może uczynić lub złamać twój obraz. Najlepszym sposobem, aby upewnić się, że jesteś grading swoje zdjęcia poprawnie jest użycie koła kolorów. Możesz również użyć koła kolorów online, takiego jak Adobe Create Wheel lub COLOURlovers.

Wnioski

Jeśli zastosujesz się do tych najważniejszych wskazówek i trików podczas edycji zdjęć, drastycznie poprawisz jakość swoich publikowanych obrazów. Oznacza to, że będziesz miał większe szanse na otrzymanie większej liczby polubień i komentarzy do swoich postów - i ogólnie będziesz miał bardziej udany profil w mediach społecznościowych.

Dąbie: Citroen wpadł w płot - niezbędna pomoc medyczna na miejscu
1 minutę temu 0