Słonecznie 25.6

GIS ostrzega: wykrycie Salmonelli na jajach

Autor: Redakcja e-kolo 01 Lipiec 2025 przeczytasz w ok. 2 min.
GIS ostrzega: wykrycie Salmonelli na jajach
© GIS
(0) | Czytano:
992 razy | przeczytasz w ok. 2 min.

Państwowa Inspekcja Sanitarna ujawniła obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj w jednym z polskich zakładów. Co to oznacza dla konsumentów i jakie działania zostały podjęte, by ochronić zdrowie publiczne?

R E K L A M A
0
Czytano:
992 razy
Udostępnij

Salmonella na jajach – zagrożenie dla zdrowia

Obecność Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj wykryta przez Państwową Inspekcję Sanitarną stanowi realne zagrożenie, zwłaszcza gdy jaja spożywane są bez wcześniejszej obróbki termicznej. Konsumpcja zanieczyszczonych produktów może prowadzić do zatrucia pokarmowego, którego objawy mogą być uciążliwe i niebezpieczne.

Dotyczy to jaj pod nazwą "KOKO Jaja z chowu ściółkowego", klasa A, średnie M. Produkty te można rozpoznać po oznakowaniu "2PL02181302 K-2", a ich termin przydatności upływa 5 lipca 2025 roku. Kod kreskowy produktu to 5 903427 303134, a pakowane jest przez firmę Jantex Polska Sp. z o.o. w miejscowości Zielniki.

R E K L A M A

Działania podjęte przez producenta i instytucje kontrolne

Jantex Polska Sp. z o.o., odpowiedzialny za pakowanie jaj, po wykryciu zagrożenia natychmiast podjął środki zaradcze. Firma zidentyfikowała fermę, z której pochodziły zanieczyszczone jaja, oraz wycofała tę partię z dalszej dystrybucji do momentu uzyskania wyników badań laboratoryjnych. W ramach dobrych praktyk higienicznych zarządzono dodatkową dezynfekcję zakładu oraz sprzętu produkcyjnego, by zapobiec ewentualnym zagrożeniom w przyszłości.

Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wlkp. kontynuuje działania kontrolne w celu pełnej identyfikacji dystrybucji wspomnianej partii oraz informowania właściwych organów nadzorujących o dalszych krokach.

Zalecenia dla konsumentów

Konsumentom zdecydowanie odradza się spożywanie jaj z tej partii. W przypadku pojawienia się objawów zatrucia pokarmowego po konsumpcji tych produktów, zaleca się niezwłoczne skontaktowanie się z lekarzem. Więcej o objawach związanych z zakażeniem Salmonella można znaleźć na oficjalnej stronie rządowej poświęconej chorobom zakaźnym.

Wnioski i dalsze kroki

Bezpieczeństwo konsumentów pozostaje priorytetem zarówno dla producentów, jak i organów kontrolnych, które nieustannie monitorują i reagują na wszelkie zagrożenia. Należy śledzić dalsze komunikaty i zalecenia związane z tą sytuacją. W najbliższych tygodniach oczekuje się wyników badań oraz dalszych kroków podejmowanych przez instytucje sanitarno-epidemiologiczne.

Oceń artykuł

0%
50%
0%
0%
0%
50%
Oddanych głosów: 2
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
>