Pochmurno 1.2

Kiszonki - dlaczego warto jeść je jesienią? Jak wzmacniają odporność?

Autor: Redakcja e-kolo.pl 27 Listopad 2025 przeczytasz w ok. 3 min.
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Kiszonki - dlaczego warto jeść je jesienią? Jak wzmacniają odporność?
© partner
(0) | Czytano:
107 razy | przeczytasz w ok. 3 min.

Jesienią organizm szczególnie wystawiony jest na działanie deszczu i zimnego wiatru, a to może prowadzić do wyziębienia i większej podatności na różnego rodzaju infekcje. Zwróć uwagę na kiszonki, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy.

R E K L A M A
0
Czytano:
107 razy
Udostępnij

Wzmacniaj organizm od środka

Jednym ze sposobów na zwiększenie odporności, jest dostarczenie do organizmu niezbędnych witamin i minerałów, które mają go wzmacniać od środka. Możesz to zrobić za pomocą odpowiednio zbilansowanych leków, na które recepta online zostanie wystawiona przez lekarza, który wcześniej zapozna się z Twoim stanem zdrowia. Jednak innym sposobem na dostarczenie tego typu składników odżywczych, jest odpowiednio zbilansowana dieta.

Istotne w niej będzie spożywanie sezonowych warzyw i owoców, a także innych produktów, które będą w sobie zawierały m.in. witaminę C, D i cynk. Warto tutaj sięgać również po produkty fermentacji mlekowej, jak i kiszonki typu kapusta czy ogórki. Będą one pozytywnie oddziaływały na mikroflorę jelit, a to z kolei będzie oznaczało, że będą chroniły układ pokarmowy przed rozwojem drobnoustrojów chorobotwórczych, które się z nich znajdują.

Jakie jeszcze zalety mają kiszonki?

Regularne spożywanie kiszonek poprawi Twoje samopoczucie, które w okresie jesienno-zimowym, z powodu krótszych dni i mniejszej ekspozycji na słońce, może być osłabione. Dzieje się tak dlatego, że informacje z jelit wysyłane są do mózgu i wpływają na jego funkcjonowanie, a to z kolei wpływa na funkcjonowanie samych jelit.

Kiszonki są również produktami bogatymi w witaminy, takie jak K, A, C i niektóre z grupy B, które są bardzo ważne, jeśli chodzi o budowanie silnej odporności. Co więcej, takie kwaśne środowisko nie tylko poprawia przyswajanie witamin w organizmie, ale również działa na nie stabilizująco. Kiszonki to również świetna alternatywa dla świeżych warzyw i owoców, których w okresie jesienno-zimowym może być mniej i mogą nie być one aż tak wartościowe odżywczo.

Dla wzmacniania odporności istotne jest to, że kiszonki zawierają antyoksydanty, a więc działają przeciwzapalnie. To z kolei oznacza, że zmniejszają one ryzyko rozwoju różnych chorób i stanów zapalnych, a dodatkowo korzystnie wpływają na wygląd włosów i skóry.

Co można kisić i jak to wykorzystać w codziennej diecie?

Zastanawiasz się, jakie produkty spożywcze możesz kisić? Nadaje się do tego m.in. różnego rodzaju kapusta, buraki, marchew, cukinia, pomidorki koktajlowe, papryka, soja, cebula czy por. Co więcej w Twojej spiżarni mogą się też pojawić kiszone gruszki, jabłka, cytryny czy śliwki.

Istotne jest również to, że kiszonki możesz spożywać na różne sposoby, a to oznacza, że Twoja dieta może być bardzo urozmaicona. Sprawdzą się jako składnik surówek i sałatek. Możesz je spożywać również na ciepło i zimno po przetarciu jak np. jabłka czy buraki. Zrobisz z nich również risotto, pastę na kanapki czy dodatek do omletów lub jajecznicy. Z pewnością znajdziesz potrawy, które będą odpowiadały Twoim preferencjom, a dzięki którym dostarczysz do organizmu wszystkich niezbędnych składników.

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten materiał.
>