W wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego przez Państwową Inspekcję Sanitarną, postanowiono o wycofaniu niektórych partii piwa produkowanego przez AleBrowar Sp. z o.o. Powodem tej decyzji jest ryzyko, które może wynikać z ewentualnej wtórnej fermentacji, co prowadzi do zwiększenia ciśnienia w butelkach. Na liście znajdują się produkty, które mogły być dotknięte tym problemem. Co dokładnie zostało wycofane i jakie kroki podjęto, by zaradzić tej sytuacji?
22 czerwca 2025 roku Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wycofania partii piwa o smaku mango ze względu na ryzyko wybuchu butelek. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej szybko podjęły działania, które objęły kontrolę w AleBrowar Sp. z o.o. Firma z siedzibą w Lęborku potwierdziła nieprawidłowości związane z procesem produkcji, co mogło prowadzić do wtórnej fermentacji i wzrostu ciśnienia w butelkach.
AleBrowar Sp. z o.o. od razu przystąpił do ustalenia przyczyn niezgodności w procesie produkcji. Firma sporządziła listy odbiorców i poinformowała ich o trwającym procesie wycofania. Ponadto, władze monitorują wycofywanie produktów z rynku, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentom.
Konsumentom zaleca się ostrożność podczas obchodzenia się z zakupionymi produktami z partii objętych wycofaniem. W przypadku posiadania produktów z wymienionych partii, najlepiej zwrócić produkt sprzedawcy lub skontaktować się bezpośrednio z producentem.
Wycofanie produktów przez AleBrowar to odpowiedzialne działanie mające na celu ochronę zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów. Producent zareagował szybko na powstałą sytuację i w porozumieniu z państwowymi organami sanitarnymi dokładnie monitoruje proces wycofania z rynku. Konsumenci powinni śledzić dalsze komunikaty dotyczące sytuacji oraz stosować się do zaleceń dotyczących bezpieczeństwa.