R E K L A M A
ren
R E K L A M A
Artbud
Wiadomości Miasto Koło

Walcząc z marnowaniem żywności

27 dni temu | Źródło: Redakcja e-kolo.pl | Wyświetleń artykułu: 4,049 | Komentarzy: 0
W Kole akcja obejmie ponad 10 sklepów. Aby wszystko przebiegło sprawnie potrzebujemy partnerstwa lokalnego – powiedział dziś na konferencji prasowej w Kole Ireneusz Niewiarowski, prezes Banku Żywności w Koninie.
Walcząc z marnowaniem żywności
Foto:Ireneusz Niewiarowsk
R E K L A M A
Biuro podatkowe Buczkowski

W życie weszła ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Ustawa nakłada na duże sklepy ( na razie powyżej 400m2) obowiązek przekazywania niesprzedanych, ale dobrych jakościowo artykułów spożywczych organizacjom charytatywnym. W naszym regionie będzie to Bank Żywności.

Mamy swój udział w tym sukcesie. Jako bank, jako federacja i ja osobiście uczestnicząc w posiedzeniach komisji i w Sejmie. To bardzo ważna, trzecia ustawa. Pierwsza zwalniała z Vat-u za przekazywaną żywność, druga zdjęła Vat z dystrybucji żywności. Dzięki tamtym ustawom uratowaliśmy 12 tysięcy ton żywności. Ta ustawa uratuje 90 tysięcy ton żywności rocznie

– podkreślił prezes banku.

Ustawa zobowiązuje sklepy do przekazywania żywności, każda placówka ma obowiązek podpisać umowę z organizacją zajmującą się dystrybucją żywności. W Koninie będzie to Bank Żywności. Oprócz tego ustawa nakłada obowiązki dotyczące edukacji.

Edukacją dotyczącą marnowania żywności zajmujemy się od kilku lat. Uczymy właściwego gotowania, wykorzystania produktów. Prowadzimy warsztaty w tym zakresie. Do tej pory przeprowadziliśmy 539 warsztatów, w których udział wzięło ponad 9 tysięcy naszych podopiecznych. Kolejne ruszają w styczniu

– informuje Joanna Piekarczyk, dyrektor banku.

Bank prowadzi edukację również wśród dzieci i młodzieży, organizuje spotkania m.in. w sadach, gdzie podaje zdrowy posiłek i przeprowadza konkursy plastyczne. Od kilku lat organizuje również marsze przeciwko marnowaniu żywności. W tym roku w ramach Światowego Dnia Żywności organizuje zbiórkę żywności, warsztaty i otwarte drzwi.

Aby wszystko przebiegało sprawnie potrzebne jest lokalne partnerstwo.

 Musimy tą żywność odebrać, a potem przekazać osobom potrzebującym. Dlatego aby wszystko przebiegało sprawnie potrzebujemy partnerów w kilkudziesięciu gminach. Dlatego proszę organizacje pozarządowe lub inne podmioty, aby już kontaktowały się z Bankiem Żywności w Koninie. Bardzo to usprawni naszą pracę i pomoże we właściwej dystrybucji żywności

– mówi I. Niewiarowski.

Marnowanie żywności ma nie tylko aspekt moralny, ale również dotyczący zanieczyszczenia środowiska. Aby wyprodukować 1 kg wołowiny potrzebne jest od 5 do 10 tysięcy litrów wody.

Do tej pory Bank Żywności w Koninie rozprowadził w powiecie kolskim 4 tysiące ton żywności wartej ponad 12 mln zł.

Materiał naszej telewizji

 Druhowie OSP Dęby Szlacheckie otrzymają nowy wóz średni 


Chcesz być na bieżąco? Śledź nasz portal na facebooku
Redakcja e-kolo.pl
Kontakt z autorem: e-kolo@e-kolo.pl
DODAJ KOMENTARZ
Pamiętaj, że dodając komentarz łamiący prawy - narażasz się na konsekwencje prawne
Zgodnie z nowym rozporządzeniem RODO dotyczącym Ochrony Danych Osobowych, dodając komentarz jednoznacznie wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych na cele statystyczne odraz archiwalne (imię/nick, adres e-mail, adres IP). Więcej o polityce prywatności przeczytasz tutaj
WASZE KOMENTARZE (0) Pokaż komentarze