
07-06-2021 09:36
W skali ca³ego kraju daje to 9 milionów ton jedzenia, czyli a¿ 18 miliardów obiadów. Ponadto wytwarzanie ¿ywno¶ci jest kosztowne dla ¶rodowiska naturalnego, wymaga zu¿ycia wody, energii i przyczynia siê do emisji gazów cieplarnianych. Marnuj±c ¿ywno¶æ, szkodzimy wiêc ¶rodowisku i domowym finansom. Cele, jakie przy¶wieca³y projektowi zak³ada³y u¶wiadamianie konieczno¶ci niemarnowania ¿ywno¶ci, promowanie i utrwalanie dobrych praktyk zwi±zanych z racjonalnym kupowaniem ¿ywno¶ci oraz jej umiejêtnym przechowywaniem i przetwarzaniem, jak równie¿ zachêcanie uczniów, rodziców i nauczycieli do ¶wiadomego gospodarowania ¿ywno¶ci±.
Zadania zrealizowane w trakcie projektu obejmowa³y m.in. 12 godzin zajêæ teoretycznych i 42 godziny zajêæ praktycznych. Podczas tych pierwszych uczniowie poznawali najwa¿niejsze przyczyny marnowania ¿ywno¶ci oraz sprawdzone, skuteczne i co najwa¿niejsze, bardzo proste sposoby na jej niemarnowanie. Zajêcia praktyczne odbywa³y siê w formie kreatywnych warsztatów kulinarnych, podczas których ka¿da klasa zdobywa³a wiedzê i umiejêtno¶ci, jak resztkowe sk³adniki zamieniæ w pyszne, zdrowe i pe³nowarto¶ciowe dania. W "zero waste menu" znalaz³y siê m.in.: zapiekany ry¿ z jab³kami, domowa pizza, tosty, zapiekanka ziemniaczana z porem, soki owocowe, sa³atka jarzynowa z warzyw z niedzielnego roso³u, jarskie ³ódeczki, chleb sma¿ony w jajku, placuszki bananowe, zapiekanka z bu³ki, kotlety ziemniaczane i wiele innych. Projektowi towarzyszy³ równie¿ wewn±trzszkolny konkurs „Matematyka w kuchni”, podczas którego uczniowie zmierzyli siê z zadaniami zwi±zanymi z ¿ywno¶ci±, zakupami, gotowaniem i przechowywaniem jedzenia. Po cyklu zajêæ teoretycznych i praktycznych na uczestników czeka³o jeszcze zadanie projektowe, które mia³o równie¿ charakter konkursu i polega³o na przygotowaniu przez klasy kart z przepisami na najciekawsze danie z resztek. Komisja konkursowa, powo³ana przez autorów projektu, po wnikliwej ocenie zg³oszonych prac przyzna³a 1. miejsce dla kasy I-II PDP, 2. miejsce dla klasy V-VIII oraz 3. miejsce dla klasy I-III PDP. Nagrodami za trzy pierwsze lokaty by³y: e-karta o warto¶ci 50 z³ na zakupy w Empiku, edukacyjne gry planszowe i ksi±¿ki. Wszystkie klasy, które wykona³y zadanie projektowe tak¿e otrzyma³y dyplom oraz nagrody ksi±¿kowe.
W realizacjê celów i zadañ majowego przedsiêwziêcia aktywnie w³±czyli siê równie¿ rodzice wychowanków kolskiego SOSW, którzy razem ze swoimi pociechami wspólnie gotowali i przygotowywali dania ze sk³adników resztkowych, aby uchroniæ je przed wyrzuceniem i zmarnowaniem. Ponadto autorom projektu uda³o siê zaanga¿owaæ dzieci i m³odzie¿ z przedszkoli i szkó³ powiatu kolskiego. Dla nich bowiem og³oszono powiatowy konkurs plastyczny „¯ywno¶æ – ja nie marnujê!”, na który nades³ano 23 prace z Przedszkoli w Bar³ogach, nr 3 i 6 w Kole oraz Szkó³ Podstawowych w Bar³ogach, Wrz±cej Wielkiej, nr 1 i 5 w Kole.
Autorzy projektu „My nie marnujemy, czyli zero waste w kuchni” – opiekunowie SKO i „W kuchni Miko³aja” w SOSW w Kole, wychowawczynie klasy 2 i 3 - Iwona Nowicka, Agnieszka Fr±tczak, dziêkuj± uczniom i ich rodzicom za ponadprzeciêtne zaanga¿owanie oraz nauczycielom za wsparcie i pomoc w realizacji.