Jednym z najpiękniejszych obszarów turystycznych w Polsce są Bory Tucholskie. Położone w dwóch województwach kujawsko-pomorskim i pomorskim, w dorzeczu Brdy i Wdy oraz na pobliskich terenach równinnych. To jedno z najchętniej odwiedzanych miejsc w kraju oferujących wspaniałe krajobrazy, zdrowe i świeże powietrze, mnóstwo atrakcji oraz zróżnicowaną, niezwykle smaczną kuchnię. Różnorodność gastronomiczną rejon ten zawdzięcza kilku grupom ludności zamieszkujących te tereny od stuleci: Borowiakom Tucholskim, Kaszubom, Kociewiakom i Krajniakom. Najbardziej charakterystyczną gwarą tego obszaru jest język kaszubski.
Bory Tucholskie to jeden z największych kompleksów lasów sosnowych w Polsce, składają się na nie:
Tak ogromny zielony obszar oznacza, że jego kuchnia regionalna musi zawierać dziczyznę, grzyby, ryby oraz owoce leśne i właśnie dania z elementami runa leśnego stanowią o wyjątkowości tej kuchni. Tezę tę warto zweryfikować w Tleń Restauracja ,lokalu, który serwuje potrawy stworzone na bazie lokalnych produktów, świeżych, pełnych aromatu i wspaniale podanych. Menu restauracji nie jest długie, zawiera potrawy charakterystyczne dla regionu, kojarzące się z polską kuchnią. Pstrąg, zupa rybna, zupa grzybowa, tatar z sarny, wątróbki drobiowe, kotlet schabowy i uwielbiane przez wszystkich pierogi.
Ale Bory Tucholskie nie powinny kojarzyć się tylko z dobrą kuchnią, chociaż ma ona znaczenie, szczególnie wówczas, gdy planuje się dłuższy, wakacyjny pobyt. Bory Tucholskie noclegi z wyżywieniem to opcja, która dostarcza najwięcej wrażeń. Ten wyjątkowy zielony obszar dostarcza bowiem mnóstwo atrakcji turystycznych i estetycznych. Słynie ze wspaniałych widoków, szlaków i ścieżek turystycznych, ścieżek przyrodniczo-dydaktycznych, punktów widokowych i pomników przyrody.
Aby w pełni wykorzystać potencjał tego miejsca, najlepiej zatrzymać się w jednym z pensjonatów oferujących nocleg i pełne wyżywienie. Tuchola restauracja oddaje gościom pokoje o różnym standardzie, z widokiem na rzekę i las. Dzięki temu pobyt wakacyjny staje się bezkonfliktowy i można poświęcić go wyłącznie na przyjemności. Zwłaszcza, że każdy dzień spędza się tam niezwykle intensywnie na wędrówkach, spływach kajakowych, podglądaniu fauny i flory.
Tleń restauracja to miejsce, gdzie goście mogą spróbować smacznych potraw polskiej i kaszubskiej kuchni, mogą zatrzymać się na nocleg lub pozostać na dłużej, korzystając z uroków lasów i wód. Z pewnością do lokalnych potraw trzeba zaliczyć piwo warzone w browarze restauracji. To rzemieślniczy trunek przeznaczony przede wszystkim dla gości, o głębokim smaku i wszystkich odcieniach bursztynu.
W Borach Tucholskich występuje prawie 500 gatunków grzybów i 30 gatunków ryb. W dużej części można je znaleźć na restauracyjnych stołach i spróbować smaków, których nie znajdzie się nigdzie indziej. Gastronomia tego obszaru jest więc wystarczająco zróżnicowana dla podniebienia największego smakosza i miłośnika dań intensywnych, o skoncentrowanym aromacie.