Bezchmurnie 12

Jakie zalety mają szklane naczynia do zapiekania?

Autor: Partner 25 Październik 2022 przeczytasz w ok. 3 min.
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Jakie zalety mają szklane naczynia do zapiekania?
© partner
(0) | Czytano:
1,319 razy | przeczytasz w ok. 3 min.

Spośród wielu dostępnych naczyń do zapiekania, te wykonane ze szkła cieszą się wyjątkową sympatią. Już od dawna uchodzą za jedne z najbardziej niezawodnych i odpowiednich do pieczenia dań słodkich oraz słonych. To sprawia, że dzisiaj znajdują się niemal w każdej kuchni. A jeśli jeszcze ich nie posiadasz, to dowiedz się, dlaczego ten wybór Cię uszczęśliwi!

R E K L A M A
0
Czytano:
1,319 razy
Udostępnij

Naczynie żaroodporne – uniwersalne do wszystkich dań

Przyrządzając dania z piekarnika, zależy nam na tym, aby były smaczne, równomierne wypieczone i wartościowe. Faktycznie ta metoda obróbki termicznej pozwala zachować wiele witamin i minerałów w daniu, a przy okazji zmniejszyć ilość tłuszczu. Potrawa pieczona może być lekkostrawna, a przy tym niezwykle smaczna. Do wyboru są setki dań słodkich i słonych, a posiadanie uniwersalnego szklanego naczynia żaroodpornego umożliwia przyrządzanie ich tak, jak lubisz.

Zalety szklanych naczyń do zapiekania

Co sprawia, że szklane naczynia do zapiekania tak dobrze służą nam w kuchni? Na pewno warto zwrócić uwagę na to, że są funkcjonalne i niezwykle trwałe, a przy tym bezpieczne dla ludzi i obojętne dla smaku oraz zapachu dań. Do najważniejszych zalet żaroodpornych form zalicza się:

  • wysoką wytrzymałość – wzmacnianie szkło borokrzemowe jest odporniejsze od sodowego i znajduje zastosowanie w produkcji naczyń żaroodpornych. można użytkować je w skrajnych temperaturach, od -40 do nawet 300 stopni Celsjusza bez obaw o pęknięcie. jest odporne na zarysowania i nie matowieje,

  • obojętność chemiczną – szkło pod wpływem wysokich temperatur nie uwalnia szkodliwych substancji, nie zmienia swoich właściwości. nie chłonie zapachów, nie zabarwia się. co ważne, nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością i nie powoduje zmiany jej smaku, aromatu ani właściwości,

  • przemyślana konstrukcja – szklane naczynia żaroodporne występują w wersji prostokątnej, kwadratowej, okrągłej i owalnej. Mają wygodne, wyprofilowane uchwyty umożliwiające wygodne chwytanie i przenoszenie nawet ciężkiego naczynia. Dno naczyń może być ryflowane, czyli mieć charakterystyczny kształt rożna grilla,

  • brak przywierania – zarówno ryflowany spód, jak i boki nie powodują przywierania, dlatego łatwo jest wyciągnąć i nałożyć w estetyczny sposób porcje zapiekanki,

  • transparentność – przezroczyste ścianki pozwalają obserwować przebieg procesu pieczenia, bez konieczności otwierania piekarnika,

  • higiena – szklane naczynia można z powodzeniem myć w zmywarce, a po wystudzeniu wraz z resztkami jedzenia przechowywać w lodówce.

Załącznik:
2.png

Naczynia żaroodporne z pokrywkami czy bez

Jeżeli kupujesz naczynie żaroodporne, wybierz model z pokrywką. Idealnie dopasowana pod względem kształtu i rozmiaru przylega do niego i zapewnia idealne rozprowadzanie ciepła wewnątrz naczynia. Co prawda, trzeba zarezerwować nieco więcej miejsca na przechowywanie naczynia z pokrywką. Jeżeli jej nie posiadasz, zawsze możesz na czas pieczenia, gdy będzie taka potrzeba, osłonić danie przy pomocy folii aluminiowej.

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
>