(1)
Bezchmurnie 17.2

Rogale Marcińskie: Tradycja smaku z wielkopolski

Autor: Redakcja e-kolo.pl 10 Listopad 2023 przeczytasz w ok. 3 min.
Rogale Marcińskie: Tradycja smaku z wielkopolski
© UP Poznań
(1) | Czytano:
3,961 razy | przeczytasz w ok. 3 min.

Rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany w Poznaniu i niektórych innych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada).

R E K L A M A
1
Czytano:
3,961 razy
Udostępnij

Rogale świętomarcińskie są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu. 

Historia rogala marcińskiego z „Dziennika Poznańskiego” z 11 listopada 1860 roku

Tradycja ta wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub, w zastępstwie, z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół łaciński przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina. Kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego. W Poznaniu tradycja wypieku rogali świętomarcińskich na 11 listopada istniała już na pewno w 1860 roku, kiedy to opublikowano w „Dzienniku Poznańskim” najstarszą dziś znaną reklamę rogala świętomarcińskiego. Popularna jest jednak legenda, że tradycja w obecnym kształcie narodziła się w listopadzie 1891 roku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, proboszcz parafii św. Marcina ks. Jan Lewicki (ur. 1846, zm. 1909) zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby wskrzesić starą tradycję. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Zwyczaj wypieku w 1901 roku przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Rączyński, zaś przed zapomnieniem tuż po II wojnie światowej uratował rogala Zygmunt Wasiński.

źródło: wikipedia

Kaloryczność z Przymrużeniem Oka

Choć rogale świętomarcińskie nie są daniem light, ich kaloryczność nie przekracza normy, zwłaszcza biorąc pod uwagę ich rolę w świętowaniu tradycji. Warto jednak pamiętać o umiarze i cieszyć się nimi z rozwagą, a nie tylko w okresie tegorocznych obchodów.

dalsza część artykułu pod reklamą
R E K L A M A

Uniwersytet Przyrodniczy z Poznania o rogalach

Czym jest ten smakowity wypiek? To produkt, który każdy może sam przygotować, a wersji rogali jest tyle ilu piekarzy. Jednak, aby mógł nosić miano rogala świetomarcińskiego musi spełniać kilka podstawowych wymagań dotyczących przede wszystkim jego charakterystycznego nadzienia.  Rogal świętomarciński jest wypiekany z ciasta „listkującego” zawierającego mąkę pszenną, margarynę, jaja, cukier, mleko, sól, drożdże i aromat. Z kolei nadzienie rogala to masa zawierająca biały mak, cukier, masę jajową, margarynę, orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane lub w syropie, okruchy piekarskie i aromat, najczęściej migdałowy lub cytrynowy. Jego kształt to charakterystyczny półksiężyc o masie od 150-250 g.

Walory odżywcze rogala z nadzieniem z białego  maku są związane głównie z obecnością orzechów, będących źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, owoców i rodzynków zawierających polifenole chroniące nas przed działaniem szkodliwych wolnych rodników oraz białego maku zawierającego związki mineralne takie jak np. żelazo, magnez oraz wapń. Rogale świętomarcińskie zawierają ponadto bardzo dużą ilość tłuszczu i cukru, co plasuje je na piedestale produktów wysokoenergetycznych. Z tego właśnie powodu nie jest to produkt dla osób dbających o linię, bo średniej wielkości rogal może dostarczyć ponad 1000 kcal. Tak, tysiąc kilokalorii, które są równoważne wydatkowaniu energii podczas 2,5 h tańca, 2 h jazdy na rowerze, czy podczas 4,5 h prasowania. 

 

R E K L A M A
newsletter

Korzystaj z newslettera

Dołącz do listy czytelników Newslettera, i otrzumuj specjalnie przygotowane dla Ciebie zestawienia informacji. Korzystanie z newslettera jest dobrowolne, darmowe i w każdej chwili istnieje możliwość rezygnacji. Dodając adres do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych

R E K L A M A
Komentarze (1)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
W związku ze znacznym obniżeniem kultury wpisów osób komentujacyh pod artykułami pragniemy poinformować, że wszelkie treści obrażające innych, zawierające wulgaryzmy i nie związane z treścią artykułu - będą usuwane, a autorzy komentarzy, którzy nie dostosują się do nałożonych przez redakcję wymagań - będą blokowani. Zależy nam na wysokim poziomie dyskusji! Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy
Ze względu na liczne łamanie regulaminu i próby ominięcia blokad - wprowadzono moderację komentarzy. Twój komentarz przed publikacją zostanie oceniony przez moderatora, czy nie łamie regulaminu oraz czy dotyczy tematu poruszanego w artykule. Wszystkie inne treści będą usuwane i niepublikowane.
zbieg · 10 Listopad 2023
W Sklepie u Pawła są (jeszcze) dostępne z certyfikatem - Pyszne!!
Inne
 Podsumowanie zdarzeń Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Kole (19-26 lipca 2024)
15 godziny temu 1,893

Podsumowanie zdarzeń Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Kole (19-26 lipca 2024)

Gmina Kościelec
Kościelec - Gminne Zawody Sportowo - Pożarnicze
17 godziny temu 2,673

Kościelec - Gminne Zawody Sportowo - Pożarnicze

Miasto Koło
Park Moniuszki otwarty dla mieszkańców. Ile drzew ucierpiało w wichurze?
17 godziny temu 3,827

Park Moniuszki otwarty dla mieszkańców. Ile drzew ucierpiało w wichurze?

Inne
Raport o bezpieczeństwie na kolskich drogach w czerwcu. Wielu nietrzeźwych
19 godziny temu 2,083

Raport o bezpieczeństwie na kolskich drogach w czerwcu. Wielu nietrzeźwych

Powiat Kolski
Planowane wyłączenia prądu przez operatora w powiecie kolskim 25.07.2024
1 dzień temu 2,170

Planowane wyłączenia prądu przez operatora w powiecie kolskim 25.07.2024

Powiat Kolski
Ogłoszenie o przystąpieniu do sporządzenia planu ogólnego gminy Osiek Mały
1 dzień temu 3,388

Ogłoszenie o przystąpieniu do sporządzenia planu ogólnego gminy Osiek Mały

R E K L A M A

Newsletter - bądź na bieżąco

Dołącz do listy czytelników Newslettera, i otrzumuj specjalnie przygotowane dla Ciebie zestawienia informacji. Korzystanie z newslettera jest dobrowolne, darmowe i w każdej chwili istnieje możliwość rezygnacji. Dodając adres do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych