R E K L A M A
Bezchmurnie 14

Wyposażenie gastronomii od kuchni - jak wybrać sprzęt do lokalu?

Autor: Partner 27 Maj 2025 przeczytasz w ok. 4 min.
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Wyposażenie gastronomii od kuchni - jak wybrać sprzęt do lokalu?
© partner
(0) | Czytano:
127 razy | przeczytasz w ok. 4 min.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej znacząco różni się zarówno od domowych kuchni, jak i nawet mniejszych lokali gastronomicznych. Kiedy musisz przygotować kilkaset porcji dań w ciągu dnia, koniecznie trzeba zadbać o właściwe wyposażenie gastronomii. Takie rozwiązania jak piec konwekcyjno-parowy to dziś standard, w który warto zainwestować.

R E K L A M A
0
Czytano:
127 razy
Udostępnij

Dobry sprzęt gastronomiczny to nie tylko profesjonalne urządzenia gastronomiczne, ale również wyposażenie, które jest skrojone do potrzeb danego lokalu. Bez względu na to czy prowadzisz restaurację, food truck czy może kompletujesz wyposażenie gastronomiczne do hotelu - zarówno sam sprzęt, jak i niezbędne akcesoria powinny spełniać najwyższe standardy. Dowiedz się, na jakie aspekty zwracać uwagę przy wyborze, aby zapewnić personelowi swobodę i przyjemność gotowania.

Piec konwekcyjno-parowy i pozostałe sprzęty niezbędne w profesjonalnej kuchni

Dlaczego właśnie piece gastronomiczne stawiamy na pierwszym miejscu przy szukaniu urządzeń do restauracji czy szpitalnej kuchni? Profesjonalne przygotowywanie potraw to nie tylko kwestia smaku, ale czasami nawet przede wszystkim umiejętności gotowania kilkudziesięciu czy kilkuset potraw jednocześnie bądź w krótkich odstępach czasowych. A każdy szef kuchni wie, że jednym z najbardziej czasochłonnych etapów gotowania jest pieczenie. Drugi argument to różnorodność sprzętu, po jaki można sięgnąć, urządzając zaplecze dla gastronomii. Jaki piec można wybrać? Najpierw, bez podziału na funkcjonalność, warto wyróżnić następujące piece:

  • piec konwekcyjno-parowy,
  • piec konwekcyjny,
  • piec piekarniczy i cukierniczy,
  • piec szybkiego pieczenia.

Zakup pieca konwekcyjno-parowego lub innego rodzaju sprzętu w pierwszej kolejności powinien być uzależniony od tego, jakie usługi gastronomiczne oferujesz klientom. Do najbardziej funkcjonalnych, a zarazem uniwersalnych pieców dostępnych na rynku należą piece konwekcyjno-parowe. Z czego wynika ich popularność? Wykorzystując technologię konwekcji, piec konwekcyjno-parowy to urządzenie, które jest jednocześnie bardzo wydajne, ale także energooszczędne. Do najważniejszych zalet tego rodzaju pieca zaliczymy:

  • szczegółową kontrolę temperatury wewnątrz komory, co umożliwia precyzyjnie przygotować potrawy wymagające dokładnej obróbki termicznej;
  • dzięki cyrkulacji gorącego powietrza wewnątrz komory, ciepło rozprowadzane jest równomiernie, co pozwala uniknąć przypaleń w newralgicznych miejscach dania;
  • piec konwekcyjno-parowy umożliwia także dokładną kontrolę nad czasem pieczenia dla poszczególnych dań;
  • regulować można także tempo, w jakim temperatura wzrasta bądź spada w komorze;
  • piec konwekcyjno-parowy to także oczywiście możliwość wykorzystania pary w celu kontroli poziomu wilgotności podczas pieczenia.

Ostatnia z wymienionych funkcji jest szczególnie przydatna podczas obróbki termicznej mięs. Wówczas solidny piec konwekcyjno-parowy jest praktycznie bezkonkurencyjny. Wysokiej jakości piece gastronomiczne oferuje m.in. włoska marka Venix, której produkty w Polsce można nabyć u autoryzowanych sprzedawców.

Postaw na wyposażenie ze stali nierdzewnej

Jakościowe piece piekarnicze to tylko przykład tego, jak wiele elementów składa się na wyposażenie gastronomii. Warto jednak mieć na uwadze, że proces gotowania wymaga znacznie więcej, niż tylko gwarantujący równomierną temperaturę i oszczędność energii piec konwekcyjno-parowy. Dobrze zwrócić uwagę na tak podstawowe przedmioty jak stoły chłodnicze. Generalnie zarówno meble, jak i różnego rodzaju przybory w gastronomii najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej. Dotyczy to zarówno sztućców, jak i urządzeń czy blatów. Bez względu na to, czy chodzi o krojenie warzyw czy też mielenie mięsa, urządzenia oraz pozostałe elementy powinny być wytrzymałe,  łatwe w myciu i sprzyjające higienie w kuchni. Dlatego wszelkiego rodzaju sprzęty czy naczynia zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej. Wybór tego materiału jest uzasadniony, ponieważ inwestycja w garnki czy patelnie stalowe to gwarancja dużej żywotności oraz praktyczności. Stal jest odporna nawet na intensywną chemię czyszczącą, a gładkie stalowe powierzchnie czasami wystarczy tylko przetrzeć, aby pozbyć się bakterii czy innych zanieczyszczeń. Dlatego w profesjonalnej kuchni, bez względu na to czy chodzi o szatkownice czy podgrzewacze do potraw, najczęściej spotykamy się właśnie z nierdzewną stalą. 

Chłodzenie na najwyższym poziomie

Wspomnieliśmy już o podgrzewaniu żywności w piecach, natomiast niemal równie istotne jest przechowywanie produktów spożywczych w odpowiednio niskiej temperaturze. Jeśli Twój biznes gastronomiczny ma bazować na serwowaniu świeżych potraw, zamrażanie produktów nie jest optymalnym wyborem. Więcej korzyści może za to przynieść przechowywanie żywności w szafach chłodniczych, gdzie dzięki niskiej temperaturze, warzywa, owoce, ryby czy mięsa dłużej zachowają swoją świeżość.

Dlatego też kompletując wyposażenie lokalu gastronomicznego warto zadbać o spersonalizowane podejście do własnego biznesu i zadbać o sprzęt, który będzie optymalny do przygotowywania potraw dostępnych w Twojej ofercie. Sprawdź najlepsze produkty i znane marki, które od lat wykorzystywane są w branży, a następnie ciesz się pozytywnymi opiniami klientów.

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP