sim
kol-net
Wiadomości Miasto Koło 4 miejsce w kulturystycznym debiucie [FOTO]

4 miejsce w kulturystycznym debiucie [FOTO]

05-03-2015 09:44 | Źródło: | Wyświetleń artykułu: 11,822 | Komentarzy: 1
Jubiler Euro Koło
4 miejsce w kulturystycznym debiucie [FOTO]
Foto:
Pierwszy kolanin w historii naszego miasta rozpoczął swoją przygodę z kulturystyką. Marcin Kotleszka (26 lat), bo o nim mowa - osiągnął ogromny sukces w swoim kulturystycznym debiucie. Postanowiliśmy przeprowadzić mały wywiad z Marcinem i dowiedzieć się, jak to się stało, że postanowił zająć się właśnie tym sportem.
Od kiedy trenujesz sporty siłowe?
- Moja przygoda z siłownią zaczęła się już w wieku 14/15 lat jednak przez ten okres bywało, że nie trenowałem przez długi czas, dopiero od 4 lat zacząłem poważnie do tego podchodzić, kiedy zorientowałem się że kulturystyka to już nie tylko moje hobby, ale styl życia.

Dlaczego zdecydowałeś się na kulturystykę?
- W sumie to wyszło całkiem przypadkowo, dzięki aktualnie mojemu koledze Komendantowi Powiatowej Komendy Państwowej Straży Pożarnej w Kole Robertowi Kropidłowskiemu mogłem chodzić na osiedlową siłownię, która mieściła się w piwnicy na ulicy Tulipanowej 14, aktualnie została zlikwidowana dzięki uprzejmości pewnych ludzi, którym przeszkadzała niewiadomo dlaczego, a tam właśnie budowałem przez wiele lat fundamenty mojej muskulatury.

Samodyscyplina i wytrwałość - jakie inne cechy charakteru są niezbędne, aby zająć się tym sportem i osiągać w nim sukces?
- Te dwie cechy są najważniejsze ponieważ, aby zbudować mięśnie potrzeba czasu i ciężkiej pracy, a im dłużej w tym siedzisz - tym efekty przychodzą wolniej, ponieważ organizm się przyzwyczaja do bodźców, które dostarczają mu treningi.

Jak często ćwiczysz i jakiego typu ćwiczenia wprowadziłeś do planu?
- Ćwiczę 4-5 razy w tygodniu, ponieważ organizm musi mieć tez czas na regenerację, właśnie wtedy następuje proces budowania nowych włókien mięśniowych. Opieram się na podstawowych ćwiczeniach które są stosowane od wielu wielu lat m.in. wyciskania sztangi i hantli, wznosy hantlami, wiosłowania sztangą i hantlami, podciąganie, pompki na poręczach, przyciągania i ściągania na wyciągu i wiele innych z wykorzystaniem maszyn.

Jak istotna jest dieta? jakie produkty musiałeś wyrzucić z cyklu żywieniowego, a jakie wprowadziłeś?
- Dieta to 70% sukcesu, jest najważniejsza, ponieważ można ciężko trenować ,ale jak nie będzie się trzymać diety - to efekty będą mizerne a w przypadku, gdy będziemy trzymać „michę” ale treningi będą słabe - to i tak rezultat będzie lepszy.

Dieta kulturystyczna jest bardzo uboga i monotonna , ale dla chcącego nic trudnego i zawsze można spróbować ją jakoś urozmaicić. W mojej codziennej diecie występują jaja, płatki owsiane, ryż zazwyczaj brązowy albo basmanti, makaron razowy, kurczak, ryby, wołowina, warzywa, orzechy, oleje. Z diety oczywiście musiałem wyrzucić chleb, masło, wieprzowinę, gotowane ziemniaki podstawa polskiego obiadu, cukier, produkty nabiałowe, wszelkie sosy i zupy które są na śmietanie i wiele innych...

Jesteś pierwszym mieszkańcem Koła , który zajął się na poważnie kulturystyką, jak myślisz czemu nikogo przed Tobą nie było?
Tego nie wiem, widocznie nikt nie był na tyle zawzięty aby dojść do tego poziomu (uśmiech)

Startowałeś w kategorii +180 i tam zająłeś 4 miejsce, czy uważasz to za sukces?
- Uważam to za bardzo duży sukces. Była to najbardziej oblegana kategoria na zawodach, w której startowało 32 zawodników zarówno tych co mieli tak jak ja w granicach 180cm jak i takich co mieli ponad 190cm i ważyli o wiele więcej ode mnie, a poziom był naprawdę bardzo wysoki. Sam fakt, że wystartowałem już był dla mnie sukcesem i spełnieniem marzeń, a dojście do finału spotęgowało to uczucie. Był to mój pierwszy start, nie wiedziałem jak to będzie wyglądało od tej drugiej strony, jak się zachowam na scenie, jak się zaprezentuje, ale wszystko poszło po mojej myśli, adrenalina była na maksymalnym poziomie, doping 30 osób które przyjechały wraz ze mną dawał mi mega kopa i dałem z siebie 100%. Była szansa na 3 miejsce ale jakieś niedociągnięcia w pozowaniu obowiązkowym i niezrozumiała ocena sędziów za układ dowolny ,który wykonałem poprawnie niestety oddaliły tą szansę stanięcia na pudle, ale i tak 4 miejsce to wielki sukces dla mnie i jestem bardzo zadowolony.

Wielu z pewnością zastanawia się, po co ta brązowa farba, którą się smarujecie przed zawodami - może rozwiejesz pytania?
- Jest to specjalny bronzer, który używa się aby podkreślić wygląd mięśni na scenie, do tego dochodzi niewielka ilość oliwki na ciało i specjalnie ustawione naświetlenie na scenie aby było widać nawet najmniejszy zarys mięśni podczas pozowania.

Jak wyglądają przygotowania do takich zawodów?
- Ja zacząłem przygotowania na 22tyg przed zawodami, pierwsze 8 tyg był to jeszcze okres budowania masy mięśniowiej nakręcania metabolizmu, w którym to węglowodany i tłuszcze były na wysokim poziomie. Jadłem 5 posiłków dziennie, kręciłem aeroby 3x w tygodniu po 25 minut i co 2 tyg zwiększałem ich ilość, aż do 6x35minut po treningu siłowym. Trening siłowy 5 razy w tygodniu. Ostatnie 14 tygodni było przeznaczone na redukcje tkanki tłuszczowej jednak po tygodniu okazało się, że zawody przyspieszyli o 3tyg i okres redukcji skrócił nam się do 11 tyg.

Dieta w okresie budowania masy mięśniowej:
Posiłek 1
5 całych jaj + 3 białka, filiżanka brokułów
posiłek 2
100g ryżu basmani, 200g piersi z kurczaka, filiżanka warzywa
posiłek 3
150g płatków owsianych, 50g żurawiny suszonej, 45g izolatu białka serwatki, 40g masła orzechowego
posiłek 4
500g ziemniaków z piekarnika w łupinach, 200g piersi
posiłek 5
200g wołowiny(rostbef), sałatka, 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek
W okresie redukcji kręciłem aeroby codziennie rano na czczo i zaczynałem od 7x35 minut aż do 7x60 minut. Trening siłowy 5 razy w tygodniu i 5 posiłków dziennie pod koniec przygotowań już było ich 6.

Dieta na redukcji:
posiłek 1:
2 całe jaja + 10 białek jaj, 80g płatków owsianych, kilka truskawek
posiłek 2
80g ryżu brązowego, 200g piersi z kurczaka później 180g, filiżanka warzyw
posiłek 3
taki jak 2
posiłek 4
300g ziemniaków później 80g ryżu brązowego, 200g wołowiny później 180g kurczaka
posiłek 5
250g chudej ryby (dorsz, tilapia, miruna), 30g migdałów później juz bez, sałatka i pod koniec redukcji 80g ryżu brązowego
posiłek 6 pod koniec redukcji
200g chudej wołowiny, sałatka

Ostatnie 7 dni przed zawodami jest mega skomplikowane i bardzo ciężkie piłem od 10 do 14L wody dziennie, trenowałem całe ciało na jednym treningu do 2 dni przed zawodami.

A sam ich przebieg? Jak wygląda turniej, jak przebiegają konkurencje, czy dzielą się na jakieś podkonkuręncje?
- Najpierw jest weryfikacja zawodników, ważenie i mierzenie, przypisanie do kategorii. Następnie każda kategoria wychodzi na scenę i wykonuje pozy obowiązkowe, jeśli jest więcej niż 15 zawodników - jest eliminacja do półfinału wybierają 15, potem ta 15 walczy o wejście do finałowej 6. Tutaj najpierw są porównania zawodników w pozach obowiązkowych a następnie każdy zawodnik wykonuje układ dowolny do muzyki.

Na pewno jest ktoś, kogo uważasz za swojego mentora w tym sporcie? kto to jest?
- moim idolem jest Arnold Schwarzenegger

Co poleciłbyś osobom, które chciałby poprawić wygląd swojego ciała. Od czego powinni zacząć?
- Powinni zacząć od zmiany stylu odżywiania i wprowadzenia aktywności fizycznej do swojego życia.

Czy zastanawiałeś się już nad tym, jak długo chciałbyś zajmować się tym sportem? i jakie cele sobie postawiłeś?
- Kulturystyka stała się moim stylem życia i nie wyobrażam sobie życia bez treningów. Moim marzeniem i celem było wystartowanie w zawodach a dalej to już życie pokaże...

Czy mimo tego, że mieszkasz w Poznaniu czujesz się mocno związany z Kołem?
- Tak, ponieważ tu się urodziłem i mam tu cała swoją rodzinę.

Gdzie w najbliższym czasie będzie Cię można jeszcze zobaczyć? (chodzi o zawody)
- Za 7 tygodni a dokładnie 18-19 kwietnia startuję w Mistrzostwach Polski w kulturystyce i fitnes które odbędą się w Kielcach.

Czego w takim razie możemy Ci życzyć?
Aby tym razem udało się stanąć na podium :)




Chcesz być na bieżąco? Śledź nasz portal na facebooku
Redakcja e-kolo.pl
Kontakt z autorem: e-kolo@e-kolo.pl
DODAJ KOMENTARZ
*dodając swój komentarz jednocześnie akceptujesz regulamin.
Pamiętaj, że dodając treść łamiącą prawo lub dobra osobiste - narażasz się na odpowiedzialność karną.
WASZE KOMENTARZE (1)
Gocu 05-03-2015 17:21
Brawo Kotlet :) tak trzymać :)
| Zgłoś do usunięcia