Pochmurno 1.9

Świętowanie chleba

Autor: 26 Październik 2012 przeczytasz w ok. 2 min.
Świętowanie chleba
©
(0) | Czytano:
3,311 razy | przeczytasz w ok. 2 min.

Tegoroczny Międzynarodowy Dzień Chleba (16 października ) w SP w Drzewcach miał niezwykle interesującą oprawę, bowiem w tym czasie w szkole realizowano projekt edukacyjny „Od ziarenka do bochenka”.

R E K L A M A
0
Czytano:
3,311 razy
Udostępnij
Najpierw uczniowie udali się na wycieczkę do piekarni „Valdi” w Osieku Małym, aby poznać współczesny proces wypiekania pieczywa. Z zainteresowaniem oglądali nowoczesne maszyny, urządzenia i narzędzia, z podziwem obserwowali umiejętności piekarzy oraz z ogromnym zapałem przystąpili do sprawdzenia swych zdolności w formowaniu chleba, bułek, rogali a nawet chałki. Miłym akcentem spotkania z właścicielem piekarni (Waldemar Marszewski) był słodki poczęstunek.

Kolejny dzień poświęcono na oglądanie wystaw i prezentacji multimedialnych oraz pokaz domowego wypieku chleba żytniego na zakwasie i degustację pieczywa. Niecodziennym zajęciom towarzyszył nastrój oczekiwania na efekt końcowy. I warto było czekać… Zapach świeżo upieczonego chlebka pozostanie na długo w pamięci, podobnie jak smak kromek chleba z masłem, smalcem, solą i ogórkiem.

Ponieważ zajęcia realizowano pod hasłem „Mało nas do pieczenia chleba”… do szkoły z pomocą „pospieszyły” mamy uczniów oraz Panie : Ewa Kmieć z zespołu tanecznego Witowo i Jadwiga Paprocka z zespołu „Osieczanki”, aby nie tylko upiec chleb według sprawdzonego domowego przepisu, ale także opowiedzieć o tradycjach i zwyczajach związanych z chlebem oraz zaprezentować narzędzia i akcesoria do przyrządzania pieczywa.

Zgromadzone na ekspozycji naczynia i przedmioty pochodzą ze szkolnych zbiorów, zostały na czas realizacji zajęć wypożyczone z Izby Regionalnej w Witowie oraz udostępnione od osób prywatnych.
W trakcie realizacji projektu uczniowie zapoznawali się z pochodzeniem zbóż, motywem chleba w literaturze i malarstwie, poznali wyniki ankiety „Kromka chleba”, wystosowali list otwarty z prośbą o nie marnowanie pieczywa, a w konkursie sprawdzili swoją znajomość przysłów i wiedzę o chlebie.

Uczniowie i nauczyciele gorące podziękowania kierują do Pana Waldemara Marszewskiego za różnorodne gatunki chleba przekazane na okolicznościową wystawę i do wspólnego smakowania, Paniom Ewie Kmieć, Jadwidze Paprockiej, które chętnie dzielą się wiedzą i umiejętnościami oraz Pani Grażynie Jakubowskiej – Stowarzyszenie „Tradycja-Kultura-Region-Zatrzymać czas” za wypożyczenie eksponatów z Izby Regionalnej w Witowie.


SP DRZEWCE

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
R E K L A M A
R E K L A M A
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Wydarzenia
Poznaliśmy gwiazdę jubileuszowego Koncertu Noworocznego
2 godziny temu 1,370

Poznaliśmy gwiazdę jubileuszowego Koncertu Noworocznego

Inne
Niskie temperatury są zagrożeniem dla życia i zdrowia. Nie bądź obojętny!
2 godziny temu 599

Niskie temperatury są zagrożeniem dla życia i zdrowia. Nie bądź obojętny!

Miasto Koło
W ostatnim tygodniu na świecie powitaliśmy noworodki [Podsumowanie:  10-12-2024]
2 godziny temu 1,201

W ostatnim tygodniu na świecie powitaliśmy noworodki [Podsumowanie: 10-12-2024]

Miasto Koło
Prognoza pogody dla Koła na nadchodzące dni - czy nadejdzie prawdziwa zima?
3 godziny temu 794

Prognoza pogody dla Koła na nadchodzące dni - czy nadejdzie prawdziwa zima?

Powiat Kolski
Świąteczna magia i uśmiechy dzieci w gminie Chodów
3 godziny temu 476

Świąteczna magia i uśmiechy dzieci w gminie Chodów

Gmina Kłodawa
XVIII Festiwal Piosenki Osób Niepełnosprawnych o „Solnego Kosa” za nami
3 godziny temu 570

XVIII Festiwal Piosenki Osób Niepełnosprawnych o „Solnego Kosa” za nami

R E K L A M A