sim
marzena pilarska
Wiadomości Polityka Oświadczenie Przewodniczącego w sprawie budżetu

Oświadczenie Przewodniczącego w sprawie budżetu

9 dni temu | Źródło: Redakcja e-kolo.pl | Wyświetleń artykułu: 8,028 | Komentarzy: 19
Oświadczenie Przewodniczącego w sprawie budżetu
Foto:e-kolo.pl
zacisze
Informowaliśmy w dniu wczorajszych naszych czytelników o braku porozumienia między Wiceburmistrz a Radą Miejską w sprawie tegorocznego budżetu. Poniżej prezentujemy oświadczenie Przewodniczącego Rady Miasta Artura Szafrańskiego do zaistniałem sytuacji.

O Ś W I A D C Z E N I E

Na wstępie pragnę złożyć podziękowania na ręce Pani Skarbnik Miasta Koła za przygotowanie projektu uchwały budżetowej na 2018 rok. Cieszę się że udało się spiąć budżet miasta bez nowych obciążeń kredytowych. Jestem pewien, że w uchwalonym przez Radę Miejską budżecie udało się również połączyć dbałość o stabilność finansów publicznych miasta i choć w części wypełnienie obowiązków wobec mieszkańców miasta Koła.
Zamiar zaskarżenia przez Panią Wiceburmistrz uchwały budżetowej na 2018 rok do Regionalnej Izby Obrachunkowej, celem stwierdzenia jej nieważności, uważam że jest drogą pozbawioną dialogu oraz kompromisu i prowadzącą do pogłębienia chaosu panującego w mieście Kole. Obecna batalia o budżet miasta Koła doskonale obrazuje sytuację w mieście. Szarpaniny i kłótnie słowne przynoszą szkodę naszemu Miastu, a mieszkańcy są skłonni szukać winnych po obu stronach.
Przy podejmowaniu uchwały budżetowej miasta Koła na 2018 rok zabrakło woli wypracowania wspólnego kompromisu. Obecnie zarzuty stawiane Radzie Miejskiej ze strony Pani Wiceburmistrz uznaje za bezzasadne z uwagi na fakt, iż kiedy należało dyskutować nad sprecyzowaniem tych aspektów Pani Wiceburmistrz była nieobecna i jako Przewodniczący Rady Miejskiej bardzo nad tym ubolewam, ale jak już informowałem szanuję tą decyzję. Bez wątpienia należy uznać, że najgorsze co w obecnej sytuacji miasta Koła, może Nas spotkać to brak dialogu pomiędzy Panią Wiceburmistrz a Rada Miejską.
Uważam, że wszystkie niejasności w zakresie podjętej uchwały budżetowej należy uzgodnić na najbliższych posiedzeniach Komisji stałych działających przy Radzie Miasta i liczę na to, że tak właśnie będzie, a merytoryczna rozmowa ze strony Państwa Radnych napotka merytoryczną stronę Urzędu Miejskiego i Pani Wiceburmistrz, jestem również przekonany, że powrócimy do dialogu i wypracowania kompromisu. Jeszcze w tym tygodniu spotkam się z Panią Wiceburmistrz w celu ustalenia harmonogramu dalszych działań. Tego właśnie oczekują od nas mieszkańcy miasta Koła!

Artur Szafrański
Przewodniczący Rady Miasta Koła

Chcesz być na bieżąco? Śledź nasz portal na facebooku
Redakcja e-kolo.pl