R E K L A M A
Bezchmurnie 7

Walcząc z marnowaniem żywności

Autor: Redakcja e-kolo.pl 28 Sierpień 2019 przeczytasz w ok. 2 min.
Walcząc z marnowaniem żywności
© Ireneusz Niewiarowsk
(0) | Czytano:
6,079 razy | przeczytasz w ok. 2 min.

W Kole akcja obejmie ponad 10 sklepów. Aby wszystko przebiegło sprawnie potrzebujemy partnerstwa lokalnego – powiedział dziś na konferencji prasowej w Kole Ireneusz Niewiarowski, prezes Banku Żywności w Koninie.

R E K L A M A
0
Czytano:
6,079 razy
Udostępnij

W życie weszła ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Ustawa nakłada na duże sklepy ( na razie powyżej 400m2) obowiązek przekazywania niesprzedanych, ale dobrych jakościowo artykułów spożywczych organizacjom charytatywnym. W naszym regionie będzie to Bank Żywności.

Mamy swój udział w tym sukcesie. Jako bank, jako federacja i ja osobiście uczestnicząc w posiedzeniach komisji i w Sejmie. To bardzo ważna, trzecia ustawa. Pierwsza zwalniała z Vat-u za przekazywaną żywność, druga zdjęła Vat z dystrybucji żywności. Dzięki tamtym ustawom uratowaliśmy 12 tysięcy ton żywności. Ta ustawa uratuje 90 tysięcy ton żywności rocznie

– podkreślił prezes banku.

Ustawa zobowiązuje sklepy do przekazywania żywności, każda placówka ma obowiązek podpisać umowę z organizacją zajmującą się dystrybucją żywności. W Koninie będzie to Bank Żywności. Oprócz tego ustawa nakłada obowiązki dotyczące edukacji.

Edukacją dotyczącą marnowania żywności zajmujemy się od kilku lat. Uczymy właściwego gotowania, wykorzystania produktów. Prowadzimy warsztaty w tym zakresie. Do tej pory przeprowadziliśmy 539 warsztatów, w których udział wzięło ponad 9 tysięcy naszych podopiecznych. Kolejne ruszają w styczniu

– informuje Joanna Piekarczyk, dyrektor banku.

Bank prowadzi edukację również wśród dzieci i młodzieży, organizuje spotkania m.in. w sadach, gdzie podaje zdrowy posiłek i przeprowadza konkursy plastyczne. Od kilku lat organizuje również marsze przeciwko marnowaniu żywności. W tym roku w ramach Światowego Dnia Żywności organizuje zbiórkę żywności, warsztaty i otwarte drzwi.

Aby wszystko przebiegało sprawnie potrzebne jest lokalne partnerstwo.

 Musimy tą żywność odebrać, a potem przekazać osobom potrzebującym. Dlatego aby wszystko przebiegało sprawnie potrzebujemy partnerów w kilkudziesięciu gminach. Dlatego proszę organizacje pozarządowe lub inne podmioty, aby już kontaktowały się z Bankiem Żywności w Koninie. Bardzo to usprawni naszą pracę i pomoże we właściwej dystrybucji żywności

– mówi I. Niewiarowski.

Marnowanie żywności ma nie tylko aspekt moralny, ale również dotyczący zanieczyszczenia środowiska. Aby wyprodukować 1 kg wołowiny potrzebne jest od 5 do 10 tysięcy litrów wody.

Do tej pory Bank Żywności w Koninie rozprowadził w powiecie kolskim 4 tysiące ton żywności wartej ponad 12 mln zł.

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Szkoły i Przedszkola
Uczniowie LO Koło odwiedzili Nadleśnictwo w Turku
1 minutę temu 68

Uczniowie LO Koło odwiedzili Nadleśnictwo w Turku

Inne
Komendant pogratulował uczniom klas o profilu policyjnym ZS RCKU w Kościelcu
1 minutę temu 101

Komendant pogratulował uczniom klas o profilu policyjnym ZS RCKU w Kościelcu

Powiat Kolski
Eliminacje Gminne Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym w Chodowie
1 minutę temu 121

Eliminacje Gminne Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym w Chodowie

Powiat Kolski
Obchody Święta Konstytucji 3 Maja w Gminie Olszówka
1 minutę temu 96

Obchody Święta Konstytucji 3 Maja w Gminie Olszówka

Powiat Kolski
Półkolonie Kwitnące wakacje w MDK w Kole – zapisy trwają!
1 minutę temu 79

Półkolonie Kwitnące wakacje w MDK w Kole – zapisy trwają!

Gmina Babiak
Dyżury psychologiczne w Gminnym Ośrodku Kultury w Babiaku
1 minutę temu 74

Dyżury psychologiczne w Gminnym Ośrodku Kultury w Babiaku