R E K L A M A
Pochmurno 19.6

Owoce mogą obniżać ryzyko cukrzycy typu 2

Autor: PAP 12 Czerwiec 2021 przeczytasz w ok. 2 min.
Owoce mogą obniżać ryzyko cukrzycy typu 2
© PAP
(0) | Czytano:
1,860 razy | przeczytasz w ok. 2 min.

Codzienne spożywanie co najmniej dwóch porcji owoców (ale nie soków owocowych) wiąże się z mniejszym o 36 proc. ryzykiem rozwinięcia się cukrzycy typu 2 - informuje "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".

R E K L A M A
0
Czytano:
1,860 razy
Udostępnij

Nowe badania przeprowadził australijski zespół dr Nicoli Bondonno z Edith Cowan University (ECU) w Perth. Wykorzystano dane dotyczące 7 675 Australijczyków biorących udział w badaniu Baker Heart and Diabetes Institute's AusDiab. Oceniano spożycie owoców i soków owocowych oraz częstość występowania cukrzycy w ciągu pięciu lat.

Jak się okazało, osoby spożywające co najmniej dwie porcje owoców dziennie miały wyższe wskaźniki wrażliwości na insulinę aniżeli spożywające mniej niż pół porcji.

"Znaleźliśmy związek pomiędzy spożyciem owoców a markerami wrażliwości na insulinę, co sugeruje, że osobom spożywającym więcej owoców do obniżenia poziomu glukozy we krwi wystarczało mniejsze wytwarzanie insuliny - powiedziała dr Bondonno. - To ważne, ponieważ wysokie poziomy krążącej insuliny (hiperinsulinemia) mogą uszkadzać naczynia krwionośne i mają związek nie tylko z cukrzycą, ale również z podwyższonym ciśnieniem tętniczym, otyłością i chorobami serca" - zaznaczyła autorka badań. Jak podkreśliła, zdrowa dieta i zdrowy styl życia - w tym spożywanie owoców - to świetna strategia zapobiegania cukrzycy typu 2.

Co ważne, nie zaobserwowano podobnie korzystnego wpływu w przypadku soków owocowych - wiązał się tylko ze spożywaniem całych owoców. Prawdopodobnie wynika to z niższej zawartości włókna roślinnego i większej ilości cukru w sokach.

Jak wskazała dr Bondonno, wciąż nie jest jasne, w jaki dokładnie sposób owoce wpływają na wrażliwość na insulinę, jednak wpływ ten jest prawdopodobnie wieloraki.

"Owoce nie tylko są bogate w witaminy i minerały, zawierają też roślinne związki mogące zwiększać wrażliwość na insulinę i włókno roślinne, które pomaga regulować uwalnianie cukru do krwi, a także pomaga odczuwać sytość przez dłuższy czas - zaznaczyła autorka badań. - Ponadto większość owoców ma niski indeks glikemiczny, co znaczy, że zawarte w nich cukry są wolniej trawione i wchłaniane przez organizm".

(PAP)

autor: Paweł Wernicki

Oceń artykuł

0%
0%
0%
0%
0%
0%
Oddanych głosów: 0
Podobne tematy
Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Szkoły i Przedszkola
Uczniowie LO Koło odwiedzili Nadleśnictwo w Turku
1 minutę temu 229

Uczniowie LO Koło odwiedzili Nadleśnictwo w Turku

Inne
Komendant pogratulował uczniom klas o profilu policyjnym ZS RCKU w Kościelcu
1 minutę temu 255

Komendant pogratulował uczniom klas o profilu policyjnym ZS RCKU w Kościelcu

Przetargi i ogłoszenia
Kościelec - II  Gminny Konkurs Logopedyczny Dobrów 2025
2 godziny temu 241

Kościelec - II Gminny Konkurs Logopedyczny Dobrów 2025

Powiat Kolski
Eliminacje Gminne Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym w Chodowie
4 godziny temu 471

Eliminacje Gminne Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym w Chodowie

Powiat Kolski
Obchody Święta Konstytucji 3 Maja w Gminie Olszówka
5 godziny temu 528

Obchody Święta Konstytucji 3 Maja w Gminie Olszówka

Powiat Kolski
Półkolonie Kwitnące wakacje w MDK w Kole – zapisy trwają!
6 godziny temu 541

Półkolonie Kwitnące wakacje w MDK w Kole – zapisy trwają!