Nudne obiady? Brak pomysłu? Zacznij nieszablonowo myśleć o jedzeniu i Waszym rodzinnym jadłospisie. Przecież nie zawsze mamy ochotę na stołówkowy klasyk w postaci kotleta, ziemniaków i surówki. Poznaj nasze pomysły na ciekawe obiady!
A gdyby tak podjąć wyzwanie i przez najbliższy weekend, tydzień lub dwa przygotowywać wyłącznie takie dania obiadowe, które jeszcze nie pojawiały się na Waszym stole? Zobacz, jak urozmaicić nudny jadłospis i wprowadzić do Waszej diety wartościowe i pyszne posiłki, które pokochają zarówno duzi, jak i mali – nawet najwybredniejsi!
Kto powiedział, że obiad trzeba jeść sztućcami? Pewnie zdarzyło się wygłosić tę odważną tezę niejednemu specjaliście od savoir-vivre’u. Na szczęście specjaliści nie kontrolują tego, jak spożywacie posiłki przy rodzinnym stole. Naprawdę!
Kotlety i ziemniaki możecie dziś zamienić na ślimaczki z ciasta francuskiego: https://www.netto.pl/przepisy/przepisy-na-sprawdzony-i-dobry-obiad/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-ze-szpinakiem-i-lososiem/. Dzieci uwielbiają tę formę, bo kojarzy im się z pyszną przekąską. I ślimaczki te są w rzeczy samej pyszne, ale – co jeszcze bardziej cieszy – wypełnione nadzieniem ze zdrowego szpinaku i pełnego zdrowych tłuszczy łososia. Co jeszcze można ukryć w ślimaczkach z ciasta francuskiego? Niemal wszystko! Farsze warzywne, pieczarki, pełne białka i żelaza strączki… Eksperymentujcie!
Jeśli jedzenie obiadu rękami przypadnie Wam do gustu (a wiemy, że przypadnie), przy kolejnych obiadach spróbujcie innych pysznych propozycji: tradycyjnych lub wegańskich burgerów (ponoć najodważniejsi samodzielnie pieką do nich bułki), tacos z salsą pomidorową i warzywami albo chrupiących nuggetsów z ziołowym dipem. Nie zapomnijcie oblizać palców (przypominamy: specjaliści nie patrzą)!
Gdy ten kontrowersyjny sposób podania obiadu Wam spowszednieje, a dzieci znów zapytają znudzonym głosem o to, co na obiad, podejmijcie wspólnie kolejne kulinarne wyzwanie: obiady z piekarnika. I nie proponujemy tu wyłącznie pieczonych skrzydełek z kurczaka podanych z ziemniaczkami z koperkiem.
Jeśli chcesz postawić na stole danie, które nie tylko szybko znika, ale jest też pełne wartości odżywczych, pomyśl o:
faszerowanych warzywach, np. cukinii faszerowanej kaszą gryczaną,
pieczonych bakłażanach, które możesz podać z pysznym sosem z tahini,
brytyjskim klasyku, czyli fish and chips.
Faszerowanie warzyw (i nie tylko warzyw) to swoją drogą świetny sposób na szybkie i pyszne danie. Jeśli kochacie dobrze przyrządzony szpinak, zróbcie wspólnie na przykład grillowane pieczarki ze szpinakowym farszem.
Klasyk rodzinnych imprez – sprawdź przepis na jajka faszerowane pieczarkami.
A może wspólne gotowanie? Dzieci dużo chętniej jedzą zdrowe potrawy, jeśli mogą wybrać przepis. Wspólne gotowanie wzmacnia więzi, a krojenie, obieranie czy faszerowanie to świetne ćwiczenia rozwijające małą motorykę i wyostrzające zmysły. Spróbujcie tego kulinarnego eksperymentu – nie pożałujecie, a Wasze kubki smakowe będą Wam wdzięczne!