(0)|
Czytano: 4,688 razy |
przeczytasz w ok. 4 min.
Większość dzieci z pewnością zna słowa popularnego wiersza J. Brzechwy „Na Straganie”. Większość z ich widziała też różne warzywa i owoce, z których mama lub babcia przyrządzały pyszne potrawy, przystawki czy przetwory. Dzieci wiedzą , że są one zdrowe, bo tak mówią im dorośli. Jednak do zjadania surówek lub sałatek z warzyw i owoców przekonać dzieci w wieku przedszkolnym wcale nie jest łatwo.
Przedszkole nr 5 w Kole zachęca swoich wychowanków do spożywania witamin w naturalnej postaci na różne sposoby. Organizujemy zabawy tematyczne i ruchowe , śpiewamy z dziećmi piosenki takie jak choćby „Małe czerwone jabłuszko” , „Na marchewki urodziny” , „Smaczne warzywa” czy „Ogórek”. Malujemy, wyklejamy plasteliną , wycinamy owoce i warzywa, prowadzimy rozmowy przy ilustracjach, organizujemy zabawy dydaktyczne itp. Wszystko po to, aby dzieci zachęcić do zmiany swoich przyzwyczajeń żywieniowych.
Aby temat był dla dziecka atrakcyjny, wykorzystujemy rożne formy pracy. Jedną z nich jest wycieczka dydaktyczna, która pozwala dzieciom zobaczyć to , o czym mówiły w przedszkolu w innym , poszerzonym kontekście.
Tak było i tym razem. Czterolatki z gr II PM 5 pod opieką nauczycielki Renaty Zamelskiej i pomocy nauczyciela pani Marii Szafrańskiej udały się na wycieczkę dydaktyczną na pobliski stragan owocowo-warzywny. Miały tam możliwość zobaczyć bogactwo barw, kształtów i gatunków różnych warzyw i owoców zgromadzonych w jednym miejscu. Zwiedzaniu straganu towarzyszyły nie tylko doznania wzrokowe. Czterolatki mogły też poczuć aromat świeżych owoców i warzyw , wzbogacając swoją percepcję węchową.
Życzliwe panie sprzedawczynie szybko nawiązały kontakt z dziećmi. Ku zdziwieniu wszystkich, czterolatki świetnie poradziły sobie z odgadywaniem nazw warzyw, wśród których oprócz popularnych gatunków znalazły się też te mniej typowe dla kuchni polskiej.
Pełna zapachów i smaków wycieczka na stragan miała nieoczekiwany finał. Dzięki uprzejmości pani Alicji Szafrańskiej, której stragan obfitował we wspaniałe, soczyste jabłka , czterolatki miały okazję nie tylko poczuć ich zapach i podziwiać kolory, ale także skosztować ich smaku. Pani Alicja obdarowała bowiem każde z dzieci dorodnym jabłkiem.
Czterolatki z gromadki Misia Uszatka zainspirowane wizytą na straganie, nieco później w przedszkolu wzięły też udział w zajęciach praktycznych. Po uprzątnięciu stolików, umyły ręce, założyły na siebie kolorowe fartuszki. Z pomocą pani Renaty i pani Marylki pomagały na miarę swoich możliwości w przygotowaniu surówki. Z zaangażowaniem myły jabłka i marchewki, próbowały obierać je, a nawet ucierać na tarce. Największa frajdę miały przy mieszaniu składników, bo słodki sok kusił smakiem i zapachem. Gotową już surówkę same skonsumowały z apetytem. Podzieliły się też nią z panią Wiesią Garus i prowadzoną przez nią grupą sześciolatków, by podziękować w ten sposób za wypożyczenie fartuszków ochronnych. Nauka przez działanie była najlepszą zachętą do zwalczania dziecięcych uprzedzeń smakowych. Realizacja programu wychowania w przedszkolu obejmuje i ten aspekt w ramach profilaktyki zdrowotnej.
Dzięki wycieczce i zajęciom praktycznym czterolatki mogły :
● poznać zasady zdrowego odżywiania się oraz produkty spożywcze, których należy w diecie unikać /np. chipsy, słodycze/
● nauczyć się spożywania żywności jak najmniej przetworzonej, koniecznej dla zrównoważenia składników zdrowej diety
● podjąć próbę przełamywania własnych uprzedzeń smakowych
● dostarczyć organizmowi porcji niezbędnych składników odżywczych
● poznać zasady higieny i sam proces przygotowania posiłku uczestnicząc w nim /mycie, obieranie, rozdrabnianie/ z wykorzystaniem przyborów kuchennych
● poszerzyć swoje doświadczenia zmysłowe wzrokowe, węchowe, dotykowe
● miały okazję wejść w rolę klienta i zorientować się w roli sprzedawcy
● mogły sprawdzić własne umiejętności radzenia sobie w nowych sytuacjach społecznych, w kontakcie z nowymi osobami i w nowych miejscach
Właścicielce straganu pani Alicji Szafrańskiej, dziękujemy za pyszne jabłka , które stały się pretekstem do zorganizowania zabawy w robienie surówki, zabawy zdrowej, pysznej i kolorowej. Rodzicom czterolatków dziękujemy zaś za to,że pomogli w zorganizowaniu wystawki warzyw i owoców w sali przedszkolnej. Zachęcamy przy okazji , aby angażowali swoje pociechy do wspólnego z dziećmi przygotowywania owocowo-warzywnych surówek i cieszenia się bogactwem smaków, a przy okazji także wspólnie i pożytecznie spędzonym czasem.