Częściowe zachmurzenie 15
R E K L A M A
reklama

Kaczka i gęś w roli głównej podczas pikniku w Kole

Autor: Redakcja e-kolo.pl 22 Październik 2025 przeczytasz w ok. 3 min.
Kaczka i gęś w roli głównej podczas pikniku w Kole
© Redakcja e-kolo.pl
(0) | Czytano:
465 razy | przeczytasz w ok. 3 min.

W Kole odbył się piknik kulinarny pod hasłem Kaczka i gęś, duet idealny, zorganizowany przez Wielkopolską Izbę Rolniczą. Wydarzenie poświęcone było promocji mięsa kaczego i gęsiego oraz popularyzacji tradycyjnych przepisów w nowoczesnej odsłonie.

R E K L A M A
0
Czytano:
465 razy
Udostępnij

Kaczka i gęś w centrum uwagi

19 października w Kole mieszkańcy mogli uczestniczyć w wydarzeniu kulinarnym, które połączyło tradycję z edukacją i smakiem. Piknik „Kaczka i gęś, duet idealny” sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Jego celem było przybliżenie walorów odżywczych mięsa kaczego i gęsiego, a także promocja ich roli w zbilansowanej diecie.

Na stołach królowały potrawy przygotowane z tych dwóch rodzajów mięsa. Odwiedzający mieli okazję spróbować klasycznych i nowoczesnych dań, które podkreślały różnorodność kulinarnych możliwości.

R E K L A M A

Degustacje i pokazy kulinarne

W menu znalazły się między innymi rosół z kaczki i gęsi, pierogi z gęsiną, pasztet z mięsa drobiowego oraz burgery łączące oba gatunki. Szczególnym zainteresowaniem cieszył się pokaz kulinarny Katarzyny Woźniak-Żmijewskiej z firmy „Smakowite Inspiracje”.

Pod okiem publiczności zaprezentowała czerninę z kluseczkami francuskimi, gulasz z gęsich żołądków oraz filet z kaczki z sosem grzybowym i modrą kapustą z jabłkiem. Każde z dań łączyło elementy kuchni tradycyjnej z nowoczesnym podejściem do gotowania. Pokaz zakończyła degustacja, która przyciągnęła wielu smakoszy lokalnych specjałów.

Konkurs kulinarny z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich

Podczas wydarzenia odbył się konkurs na najlepszą potrawę z kaczki i gęsi. Do rywalizacji stanęło pięć Kół Gospodyń Wiejskich:

  • KGW Ruchenna – pasztet „Gęś znosząca złote jajka”
  • SKGW Dobrowianki – flaczki z żołądków kaczych
  • KGW w Głębokiem „Głęboczanki” – czernina z szarymi kluskami
  • KGW w Dzióbinie „Kreatywne Dzióbinianki” – konfitowane kacze udo z kopytkami dyniowymi
  • KGW w Korzeczniku – pierogi z kaczką podane z gruszką i powidłanką z czerwonej cebuli

Komisja konkursowa w składzie: Jolanta Nawrocka, Mieczysław Łuczak i Krzysztof Witkowski, podkreśliła wysoki poziom artystyczny i smakowy potraw. Ze względu na równy poziom wszystkich uczestników, tytuł laureata przyznano całej piątce finalistów.

Promocja zdrowego stylu życia i lokalnej produkcji

Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Mieczysław Łuczak zaznaczył, że wydarzenia takie jak to mają na celu zwiększanie świadomości konsumenckiej. Podkreślił, że w Wielkopolsce produkowana jest żywność wysokiej jakości, a promocja lokalnych produktów jest ważnym elementem budowania zaufania do rolnictwa.

Wyraził także wdzięczność wobec Kół Gospodyń Wiejskich za pielęgnowanie tradycji kulinarnych i umiejętne łączenie ich z nowoczesnymi trendami gastronomicznymi.

Atrakcje dla najmłodszych

Organizatorzy nie zapomnieli o dzieciach. Dla najmłodszych przygotowano warsztaty plastyczne, konkursy i animacje ruchowe. Wśród nich znalazły się zabawy tematyczne pod hasłami „Kaczka Dziwaczka” i „Zaczarowana gęś”, quiz wiedzy „Kaczka i gęś – paczka na 6”, malowanie twarzy i modelowanie balonów.

Dzieci mogły również wziąć udział w zajęciach artystycznych, które rozwijały ich zdolności manualne i kreatywność. Wśród nagród znalazły się puzzle, gry i kolorowanki. Dzięki temu piknik stał się miejscem integracji całych rodzin.

Oceń artykuł

67%
0%
0%
0%
33%
0%
Oddanych głosów: 3
GALERIA ZDJĘĆ
GALERIA ZDJĘĆ


Komentarze (0)
dodając komentarz akceptujesz regulamin. Pamiętaj o wzajemnym szacunku! HejtSTOP
Bądź pierwszą osobą, która skomentuje ten materiał.
>